BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, June 30, 2010

Sapa leh bantu???

Kan Syura pakai CD kan...dia punya TUT merah la..bukan punggung tapi bahagian atas...bayangkan gini (dia suka nerap, agaknya kene air kencing bahagian depan)..malam xde merah, sok balik keje mmg merah sbb malam mana de nerap..so menda tu akan on off..

korang rasa apa sebabnya???
1- SABUN yg aku gunakan (DAIA)
2- AIR KENCING dia yg biasa tuh..

camner nak selesaikan??
1- aku dah beli sabun LUNACARE kot2 la sbb sabun kan...

cadangan korang??

Rentetan PenDERAAN semalam...!!!



Anak ku ini, mmg x byk ragam or masalah kalau nak jaga dia..sbb dia mudah dijaga..main sendiri je..janji makan susu cukup...ngantuk, ek ek kasi kain bedung dia, tdo la dia..makanya smlm ari maklang membuli PEMPOT..sian adeq Pot ekk..tp adeq Pot good girl..kalau byk ragam, org xnak jaga kan...ibu dah selalu pesan, JANGAN susahkan orang..JANGAN notti2..nanti org x suka...

Tuesday, June 29, 2010

kene DERA!!!!


Arini our baby sitter (MAMA) g amik Kursus Asuhan Kanak2..saja2 jek atas kesedaran sendiri,..hahaha..dia kata nak tau camner jaga budak, makanan budak, pakaian budak..kami as a parents happy la kan sbb dia ada usaha gini..bagus jugak..dpt sijil semua kan...lagipon mama jaga 10org...hebat x??hahahha...

jadinya anak2 kene duk ngan opah tuk sehari..tgk gambar tu??? ni pasal malas nak kutip syura sana sini la ni..depa dok sumbat dia dlm kolam x berair..senang kan, xyah nak kutip2..maklumla tgk ligat menjulok..korang nak tiru????..campak je menan byk2 dlm kolam tu yer...

Koleksi CD ke 9-13...


CD ke 9-13..QQ BABY (BAMBOO)....

TQ ayah..nest beli k...

Monday, June 28, 2010

Koleksi CD ke 7-8...


Cantik x??

Sesuai la tuk anak i yg gigirl tu kan even i x suka wana pink..hihihi...nak wana lain sebenarnya, tp xde stok..terpaksa la amik pink tu..mmg cantik tau..besar sama cam Earthbaby..sangat puas hati..saya sudah 2kali pre-wash ok..hihihi...beli sekali ngan wetbag..insyaAllah kami akan tambah koleksi menjadi 15keping..tungguuu....

suka sbb CD tu dtg bersama bag GFH yg comel..makanya beg tu ibu guna tuk simpan barang MAKEUP adik...

Transformasi "RECARO" Syura

YG LAMA

YG BARU



Beberapa mggu lepas, ibu duk servey2 CAR SEAT baru untuk Syura..bukan baru dr kedai tp baru dr "MUDAH" saja..hahaha..maknanya nak beli 2nd hand lah ni..bukan apa, car seat sekarang dah "TUA DIMAMAH USIA"..maklumla usianya sudah hampir mencecah 5tahun..sebaya Kak Tina tuh..hihihi..Spannyer semua dah hancus berderai tp body "BAIK PUNYA"..ala2 RECARO kan..time dolu2, beli x smpi pom RM100..baru kuar model tu..sekarang wajibla ratusan ringgit..

servey punya servey, ibu nak beli car seat yg kecik tu je..yg leh carry sana sini tp ramai berpendapat x sesuai memandangkan saiz syura yg KEDEBUM BUM...ibu terpikir jugak, kompom xleh pakai lama la kang..tp at least leh la smpi dia pandai duduk sendiri...

Ermmm...servey punya servey, khamis lepas saja la gatai2 tanya kat kedai org buat SOFA...hahhaha...dok tunjuk ngan bos tu kata nak buat sarung baru..x kisah le camno rupa, apa kaler, apa bentuk..janji BERBALUT...hihihi..x budget pon leh cantik seperti skrg..hahhaha..

sabtu aritu p amik, mmg terkejut la...hebat!!!...warna x heran sgt...dr merah jadi maroon..ok la kan..HARGA pon OK!!!...yg aku suka, spannyer tebal, lebih tebal dr yg asal dulu...SUKA!!!!...

ADIK NAMPAK HAPPY DUDUK DALAM TUH

Friday, June 25, 2010

Qistina bebas TIBI








Seperti sedia maklum, bulan June adalah bulan sakit kami sekeluarga,..dr anak2 sampai la ibu..huhuhu..batuk selsema demam..ayoyoyo..tapi kene redha ok..nama pon ujian...

ari sabtu lepas aku bawak tina g kenek kerajaan Selayang Baru sbb batuk dia x baik2..mmg x kuat tp asal dgr je, mula la aku runsing walau 1-2kali je batuk dlm sehari..pesal batuk tu x ilang terus ekk???huhuh..makanya disebabkan lebih 2mggu, doc suh buat Mantoux Test..apa menda tu?? TIBI test...cucuk ubat pada tangan, dalam masa 72jam kalau tempat cucuk tu bengkak dan kemerahan, makanya bacaan akan diambil..nak ukur lilit bengkak tu..alhamdulillah result tina -ve..syukur sangat2...

Ujian buat aku sekeluarga..hati ibu mana x luluh tgk anak kene cucuk kan..tp agaknya sbb aku ni HATI KERING...relax je la..dalam hati, hanya aku dan Dia saja yg tahu..sian anak ibu...

P/S: stok susu skit bulan ni sbb banyak hari X KEJE..huhuuhu

Thursday, June 24, 2010

Bangga aku arini...



Arini amik REPORT CARD Qistina...hihihi..terasaTUA diri ini..dolu2 mak2 kita g sekolah amik report card..now is MY TURN..wakakaka...sungguh teruja..

Walaupon Qistina baru Tadika, tp aku bangga ngan pencapaian dia..nak kata aku poyo, POYO la..anak aku..hahaha..ada aku kesah..

Korang ingat senang nak BESARKAN anak, nak DIDIK anak...ha!!!!...skrg la masanya untuk buktikan usaha penat lelah selama ini...Fasa permulaan bagi aku..hiihihihi..nak bagi kenal ABC, 123...bukan mudah tau....kat rumah mmg rotan ditangan je..KAMI garang tau..hahahha..kalau x gitu, bila anak nak pandai..xleh manjakan sgt..manja biar bertempat...

Wednesday, June 23, 2010

Sungguh x selesa

Arini dlm sejarah...

Nursing Cover tetinggal kat rumah gara2 malam tadi aku basuh..subuh lupa nak masuk kan dlm beg..dah ingat masa sediakan CD tp awatla tgn ni x capai NC tu..

Makanya teringat dlm kete ada Ring Sling...otak laju je pikir, OH!! RS ADA DLM KETE..selamat..

Walaupon x selesa tpi still leh meneruskan aksi mengepam..hahahhaha

Wajah kesayangan IBU@AYAH@QISTINA...



Wajah kesayangan kami...

UDAIMATUNNUR ASYURA BINTI ABDUL RAHMAN @ 04.10.2009


TQ to Untie Noy sbb capture gambar Syura masa gather kat rumah Untie Kecik...

Binatang peliharaan Qistina




HA!!!!..ni la binatang peliharaan Qistina..Namanya FITTI..nama pampers adik..wakakak...RM2.50 je ..beli sebesar ibu jari, skrg dah besar tapak tangan ibu..baru 2hr...dia nak bela sotong pink..

Tina budget sotong tu idup..dia x berani nak pegang, kang kene gigit..pas ni dia mintak pentu lak..katanya nanti dah besar, nak kene lepaskan kat sungai n ucap "SELAMAT TINGGAL"..ada2 je otak budak ni..layankan aje...

dr aritu dia mintak nak bela gajah la, zirafah la..mana aku nak cari...

Thursday, June 17, 2010

Dulu dan Kini....


Sejak dah besar ni ( 8bulan 13hari)..tido dah pandai buat aksi bagai2...kalau dulu, mmg nak bedung je tapi skrg dia dah pandai pilih tgk mood..kalau mood nak bedung, makan dia relakan diri tapi kalau x nak, harusla bagi dia peluk kain..ish..mcm2 budak ni..x kisah la kain apa, janji dpt pegang..mmg adik beradik gentel kain ni..redah je la janji korang nak tido...

Sunday, June 13, 2010

Si Bulat Saya





Ni la muka si bulat yg kekenyangan....

Friday, June 11, 2010

EBM x terusik???


Baca x Kosmo pagi td..JUAL SUSU...113gram bersamaan RM60..ada jugak org camtu ekk kat Obersea..huhuhu..x pernah terpikir langsung...

Aku saja nak citer pasal susu yg BELUM berusik sekian lama...saja duk buat kira2...

January: 51 x 8oz = 408oz
February: 49 x 8oz = 392oz
March: 47 x 8oz= 376oz
April: 52 x 8oz = 416oz
May: 48 x 8oz = 384oz

Total: 1976oz

Stok ni x gerak2 pon sbb tgh habiskan bulan Disember punya dlm 10++ ketul x 8oz...

Bulan June ni, Syura minum 24oz..jadinya aku hanya bekukan 12oz sehari...3 x 4oz...ok la kan...

EMOSI pagi Jumaat

Balik semalam Qistina demam batuk selsema..bangun pagi ni adik pon selsema...Anak2 baru je seminggu baik, dah jangkit dr budak lain lagi..antibodi baru nak RECOVER...

IBU AYAH..sila la prihatin pada anak2 korang yg sakit tu...batuk dah lama tapi x bawak jumpa PAED..asik g kenek biasa telan ubat..dada dah bunyik2, napas dah bunyik2...PIKIR la anak orang lain wei..setakat telan ubat tanpa ANTIBIOTIK, bila nak baiknya..

xkan aku nak sorok anak2 kat GUA BATU CAVES...

INILA DUGAAN MEMBESARKAN ANAK2...JANGAN INGAT IANYA SEMUDAH YG DISANGKA YER...aku dah 4tahun ++ membesarkan anak nak dibandingkan ngan KO yg baru setahun jagung...tolong amik BERAT skit...huhuhu

Thursday, June 10, 2010

Hati berbunga-bunga.....



Hati berbunga riang sbb dah lama jugak x dapat banyak gini..biasanya 2.30 dapat 6oz je TAPI arini dapat hampir 7.5oz...hihihi..suka2...pagi tadi pon lebih skit 8.5oz . Subuh tadi dpt 8.0oz. saya sudah ada 24oz belum termasuk pumping petang nanti...SYUKUR...

Syura dah 8 bulan ni, perasan jugak la susu menyusut tapi happy2 saja sudah...susu ada turun naik kan..insyaAllah cukup untuk Syura smpi 2 tahun..insyaAllah..

Nampak x tempat aku mengepam tu?? x semengah kan?? tu la tempat filing room opis ni..siap ada 1 PC link ke server fax ngan printer/scanner besar..aku lepak situ la hari2 pakai Nursing Cover sambil layan BERITA ON9... depa pon dah x heran..dah macam bilik aku gak la..xde pintu tau...DIMANA ADA KEMAHUAN, DISITU ADA JALAN....

BAGAIMANA ianya TERJADI?????

Sejurus dilahirkan

Semua sedia maklumkan Syura baru je PANDAI makan...

Agak2 apakah puncanya dia tetiba laju makan sedangkan sblm ni nak abihkan 1 sudu pon SANGAT la BECINTA....

Aku rasa yakin dengan jawapan aku....SHAKLEE yg aku beli DISINi..lepas aku makan menda ni, esoknya dia mula tunjuk selera makan...hati aku lak TERDETIK nak masakkan bubur pagi tu..masak skit je..sekali laju lak makannya...

Mgkn sbb vitamin tu serap dalam badan dan keluar melalui SUSU IBU..hik hik...

Biar betul!!!!!


tau knp ?????....

Syura minum susu 24oz dari pkl 8am - 7pm....

Syura makan 4kali sehari...

any comment?????

Lepas baik dari batuk terus selama sebulan, selera makan dan minum naik mendadak....

Wednesday, June 9, 2010

Superbabies.....


Syura yg dah mengantuk tapi ibu paksa pakai CD EARTHBABY...besar tuh..camni la yg ibu cari2...i like...

ibu dah basuh malam tadi..arini syura pakai kat rumah mama..3hari berCD, montot syura dah x merah2...happy ibu..suka3...

ayah sudah kasi budget, ini gaji, kita beli lagi 4...kali ni ibu nak beli GFH ngan Dyana..Dyana ada kuar design baru..ibu suka design dia..tungguuuuuuu

Tuesday, June 8, 2010

EARTHBABY sudah sampai



EARTHBABY yg saya beli DISINI sudah sampai...balik kang kene compare ngan BAMBOOLITE saya. mana yg lebih besar..ni 2 insert..nampak bulky skit la..kalau 1 insert..sama je cam lain2..

balik kang sblm prewash kasi syura pakai sat sblm dia tdo..maklum la si debab 8.30 dah zzzzzz....

Sedap mamam shhayer...!!!!

ni la muka budak JAKUN duk dlm buai. x tidonyer...x biasa..

sidap sedia ke rumah mama. 3kali sehari ok!!..itulah MANGKUK TINGKAT saya

bubur carrot

ditambah sedikit hirisan ayam
.
Hai kawan!!!!..sekarang saya dah pandai makan..sedap ibu saya masak..tapi saya nak bubur nasi yg fresh saja yer..bolehkan ibu???...saya x nak puree2 tu semua..x sedap...

makanya, 5.30am ibu akak terjaga dr lena tuk masak bubur si bulat nih..xpe, asalkan syura nak makan, ibu akan masak...ibu sayang anak2 ibu ok!!!...

syura ni, nak bubur nasi fresh je...xmo tapis2..nak lembut2 kasar2 gitu je...konon cam dah besar ekk??..layan je la tekak dak bulat nih...

nampak x bekas bubur saya??cantikkan kawan2!!!..kreatif ibu saya ni..walau saya x minum FM tp bekas bubur saya adalah bekas susu FM...brand ANAKKU..hihihi...

nampak x sudu saya?? ha, ni kak tina pilih untuk saya..ibu suh kak tina pilih kat MANJAKU yg kecik je sbb mulut saya COMEL..hihihihi..jumpa la brand FITTI...kiut kan???

resepi:
4 sudu beras basmathi
5biji baby carrot
sedikit hirisan ayam

mula2 ibu akan rendam beras dlm mangkuk ngan air panas malam hari..sok subuh ibu bangun n masak..carrot tu ibu sagat guna sagat timun yg paling halus...masukkan sedikit hirisan ayam sebagai bahan perasa...bila semua dah lembut, makan siapla bubur saya....

SELAMAT MENJAMU SELERA KAWAN2

P/S: Syura tetap minum susu 20oz sehari....


Monday, June 7, 2010

Warm Up sebelum tido...

video

Sebelum tido, meh kita warm up skit...main ngan kakak, main ngan kipas..pastu baru tido lena ok....

Perbezaan saiz CD

Kiri BAMBOOLITE saiz syura skrg (masih boleh dibesarkan)...Kanan COOLABABY saiz maximum yg mana syura dah pakai ngam2 je..

seperti yg korang sume tau, aku nak ke arah fully CD si syura..jadinya aku wajib la meneliti dr segala segi sebelum membelinya...paling utama SAIZnya la..ketahanan tu x kisah sgt sbb syura bukan jening kuat kencing..kui kui...

so, aku nak kasi review skit ler...BAMBOOLITE mmg besar n sgt berpuas hati..even dah adjust talinya, masih boleh lagi nak dibesarkan..ketahanan aku x pasti sbb dia pakai kat umah baby sitter kan..pakai siang..tp dr apa yg aku baca dr blogwalking, belum ada komen -ve yg aku jumpa pasal BAMBOOLITE

COOLABABY yg aku ada..ketahanan siang 1 insert mmg cukup tukar every 4hrs, malam 2 insert dr malam smpi pagi..TAPI.....saiznya ...habis sume button dah dibuka..dah sendat tuk syura..tang belakang (pinggang) dah nampak montot ler...huhuh..baby sitter pon kata kecik...

sok EARTHBABY aku smpi, kasi review balik ok!!!!..

Sukanya saya....


tau x knp aku suka??

aku call "mama" bertanyakan keadaan anak2..alhamdulillah dua2 tido n xde masalah...syura makan dengan semangatnya tp masih yak pas abih makan..bukan cirit tp lawas benerrr...

aku tanya sal CD..dia kata ok, akak suka..ni dah pakai CD ke 3 sbb pagi td dia dah yak, pakai 2nd punya..pas mandi tghari, pakai 3rd lak..now syura tengah beradu..

untuk pengetahuan bersama, baby sitter ku ni alert skit tang pampaers2 ni..maklumla xnak ruam sana sini..makanya aku pon x kisah dia nak tukar byk kali..biasanya 1 beg 1 bulan la..CD ni mgkn kene sediakan 6keping dr pkl 8am smpi 7pm..ok kan???

seperkara lagi, aku tanya nak ke aku belikan nappy liner tuh??dia ckp nak beli pon boleh, xnak pon xpe...kalau nak CD tu cantik je mira beli la katanya..jadi najis x lekat sgt..en suami pon mmg suh beli, aku je yg x beli lagi..cengkelat kan....

makanya aku akan berCD la yer...

Thanks tu En Suami n Mama yg sgt2 understanding....


P/S: lupa nak tulis tadi..

mama kata CD yg oren n hijau tuh kecik la mira..sendat dah..korang tau yg mana?? coolababy..huhuhu...yg murah da x muat, makanya yg mahal la yg muat...dah x perlu adjust button dah..tu pon dah ketat...en ayah dah ckp, gaji bulan ni, kita beli lagi..sapa yg suka?? IBU la.....

6 Tahun Sudah!!!..Alhamdulillah

Suatu ketika dulu





June 2004 adalah hari bersejarah bagi diri ini juga suami..alhamdulillah kami bahagia hingga ke ari ni insyaAllah ke akhir hayat kami...

Celebrate?? xde la kot..x penah pon..
Hadiah?? ohh banyak sgt dah hubby bagi kat aku...

Sunday, June 6, 2010

Dimana, Kemana, Pada Siapa???

DF yg x berusik sekian lama...

plastik putih besar n kuning tu stok bulan Mei...48 x 8oz...
masih dlm usaha menghabiskan stok Disember

Apa kene mengena tajuk ngan gambar diatas???

oohh ya!!!...Susu ku, Ruang simpan ku...

lom sempat nak update stok susu ya?? sebabnya???..aku x tau mana nak simpan...sapa leh bantu...???

xleh nak kemas dah..xde ruang dah....

ANAK SUSUAN??????

Shaklee bersama saya




Kawan2, saya makan SHAKLEE sekarang..saya beli ngan ALONG AZRINA

saya dah jumpa along ni 2kali..1st time masa kat Karinival sihat 1 Malaysia n 2nd time kat Giant masa beli CD..hihiih..best jumpa along..ala2, 1 kapal gitu kan...

ok2!!!..berbalik pada cerita Shaklee ni...alhamdulillah susu ibu meriah walau x macam dulu..Syura dah 8 BULAN ok!!!..hihihi..bangga tuh!!!...sehari masih boleh hasilkan 25-28oz...aku masih bekukan 16oz sehari...persoalannya di sini...RUANG SIMPAN???..pening beb...(serius kata nih)...

sejak makan shaklee ni, susu aku mmg pekat sepekat buih sabun dilautan..buih2 susu mmg urrmmmppp..hebat...warna kehijauan gitu..en suami kata cam AIR EPAL..wakakak..nak ker???oh no!!!...

breast pon cepat sangat penuh..x sampai 4jam, sudah berat..hihiih...biasanya subuh hari, aku WAJIB pam...everage dlm 8-10oz..bergantung pada kekerapan penyusuan syura waktu malam..tp sejak makan shaklee nih, up 1-2oz...leh pegi 12oz ala2 zaman pas abih pantang gitu..menakjubkan x kawan2....best kan!!!..

kesan bab kesihatan badan, tang ni payah nak ckp sebab aku jenis ligat...penat ke letih ke cam xde beza la...main belasah je...mmg jenis lipas kudung...mgkn slow2 akan nampak perubahan dari segi tenaga kot..tp kalau makin LIGAT???...ohhh no..pening en suami melayan..kah kah....patut la saya kecik...x reti diam..kah kah...