BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 30, 2010

EBM November + Syura 14months

BUAH HATI KESAYANGAN KAMI

FULL OF DF

All EBM


NOVEMBER 30x8oz

Syura dah hampir 14bulan..berat 10.3kg..EBM November x termasuk semalam n arini sebanyak 30 x 8oz...Alhamdulillah...REzeki dr Allah

Thursday, November 25, 2010

Syura dah jalan kawan2...

Happy kan bila anak yang dikandungkan selamat lahir ke dunia, membesar dengan sempurna dan skrg dah mengorak langkah pertama...walau anak ke 2, aku tetap ternanti2 saat tu..cuma bezanya kakak dulu awal, 1tahun dah jalan, adik biasala manja skit..1 tahun 1bulan 20hari...tp adik terus melangkah dengan jayanya...good job bam...ibu bangga ada anak seperti kalian....

kawan2, maaf yer kualiti video kurang memuaskan..sila telengkan kepala anda...

video

Wednesday, November 24, 2010

Cerita pasal SUSU IBU


Dah lama rasanya x bebel pasal SUSU IBU...lama ker?? kang korang bosan lak..asik citer sama je kan...so arini nak bebel2 skit je..tok peringatan sendiri dan juga rakan2 seperjuangan or yg bakal berjuang or bakal ikut jejak langkah saya...cewahhhh..ni dah merapu namanya...

skrg dah nak end November, Syura masih guna EBM June 2010...adalagi beberapa ketul la yang 8oz tu..x kira lak...fyi Syura is fully EBM..yang FRESH just simpan n bekukan....knp???? sbb xmo susu tu exp or lama sangat dalam DF tuh...skrg ni output alhamdulillah cukup keperluan Syura seharian n adakala terlebih sudah....Syukur....skrg Syura just minum 16oz...."saya sudah besar"...hahahaha...makanya WAJIB untuk aku bekukan 16oz sehari...Disebabkan syura fully EBM means fully SUSU BEKU, makanya SUSU FRESH leh la aku bekukan SEMUA...

camner aku kira susu??? gini2...i pon belajar dari KAK MIEJA sehari Syura akan minum 16oz..sebulan keje 20hari...makanya kene sediakan 320oz sebulan...bersamaan 40ketul x 8oz....

16oz x 20hari = 320oz = 40ketul x 8 oz...

agak2 korang paham x ek??? ini la yg aku lakukan supaya susu sentiasa cukup dikala susah dan senang...kene keje keras skit la kan..

so, EBM yang ada sekarang cukup sehinggan Syura berumur 1tahun 6bulan...so aku kene keje keras untuk lagi 6bulan..selepas tu, lengkap la penyusuan susu ibu 2tahun...InsyaAllah...

Need Your Support. Perjuangan Kita Bersama

My Bling Moment : Breastfeeding

Mari turut serta MySuperKids
Ibu support pelancaran BLOG SUSU SIHAT
Sekalung Budi buat BLING BUUBIES


Kepesatan arus permodenan kerap mempengaruhi pemikiran dan budaya hidup bagi mereka yang bergelar ibu bekerjaya. Dewasa ini penyusuan susu ibu dianggap leceh, kolot dan memalukan. Tapi bagi ibu, anggapan itu adalah satu kekalahan besar seorang ibu. Walau terdapat deretan dan lambakan SUSU FORMULA yang dicanang kehebatannya, tapi belum ada yang dapat menandingi KEHEBATAN SUSU IBU. SUSU IBU permulaan kejayaan dan perkembangan sahsiah dan intelektual anakku.

Walau kudratku terhad, masa kian terbatas, arus rintangan yang datang bak tsunami tetapi azam dan semangatku sentiasa membakar, menjadi nadi kekuatan untuk beri yang TERBAIK untuk anak2. Inilah hadiah terbaik yang mampu ibu berikan buat kalian - Edisi Terhad : SUSU IBU.

Hubungan ini tidak akan terputus kerana darah yang mengalir dalam tubuh anak2ku, datangnya dari nutrien susu badanku . Inilah kegemilanganku sebagai seorang ibu muda. DETIK2 INDAH SEORANG IBU

P/s: join contest HERE

Tuesday, November 23, 2010

Syura da semakin sembuh


Last weekend Syura x sihat..nak kata demam kuat , xde la jugak tp sbb berkahak n selsema, badan jadi suam2 gitu..peluh tetap peluh...selsema n batuk yang agak teruk...n now dah kembali sembuh. dia nak makan tp makan je asik muntah...arini makan dah x muntah ..sian kan..mulut amam amam..bg sikit, dia x puas, bg banyak kang terbatuk dah muntah..lapo lagi...sian anak ibu..2hr ni duk umah ngan opah kebetulan yaya g New Zealand..opah mmg jaga yaya je..anak2 aku duk umah baby sitter...

dah 2 hr idung syura betanda ngan kunyit idop + kapo sireh..petua org2 tua untuk legakan selsema n bagi cepat pekat..idak la meleleh je hingus tu..ni la petua yg aku guna since anak 1 lagi..sangat2 berkesan...

BIAR COMOT ASAL TIDO LENA....SYURA TETAP COMEL KAN??

Terima Kasih pada SEMUA

Menjawab persoalan tentang Meeting yg aku tolak tu....Mmg leh pam n stok banyak, tapi aku x sanggup nak pisah DIRECT FEEDING waktu malam ngan anak sekecil Syura..selagi boleh, aku akan bg alasan yang kukuh...since dr mula aku plan BF, boss dah bagi support sampai la skrg..syukur sangat2..boss lelaki tu..cina pulak tu..sangat2 memahami..

aku tau, ketidak hadiran aku sedikit sebanyak cacat Meeting tu sbb aku salah sorang shareholder...jawatan ni pon baru je aku sandang...rezeki anak2 kan...sorang melayu dalam company ni, tp rezeki tu berpihak pada aku...tuah manusia hanya Allah yang tahu..hik hik..Syukur...

Qistina mula pisah malam ngan aku masa umur 4tahun..sebelum tu LANGSUNG x penah pisah...aku sanggup turun naik bilik bos kerana FAMILY...boss faham janji kita JUJUR n TERUS TERANG..mungkin ni satu kelebihan company PRIVATE kot..GOV payah gak nak tolak sentiasa kan...Syura baru setahun aku nak PISAH walau 3hari??? OH NO NO NO....aku tau mesti oversea tu sbb x leh bawak family...sblm ni kat BUKIT TINGGI, boss cover 1 FAMILY...syok kan...CAMERON HIGHLAND pon sama

So x perlu risau lagi...aku leh Skip Annual Meeting....but any Quarter Meeting xleh lari ar.....Jeng Jeng....

Monday, November 22, 2010

keputusan yang TERBAIK

Aku gundah gulana dapat email ni pagi tadi

dear all,
please reserve these few days for our very important annual meeting, we need to plan business strategy for year 2011.
For the staff who receive my email, you are chosen to be our business partners, please prepare yourself to accept the new year challenge!
Date: 7 January 2011 to 9 January 2011
Venue: To be advised
P/S: Strictly not family members allow.


intan
If it is inconvenient to you, then you can excuse yourself from the meeting. We may invite you again in our next meeting when you are ready.


Alhamdulillah Allah dengar Rintihan hati hambanya ini...Aku xmo tinggalkan family lagi2 Syura yang masih SUSU IBU..pengorbanan yang aku lakukan hanya untuk anak2 n keluarga..insyaAllah rezeki akan datang lagi...
For your info, bos suka g meeting kat Oversea..mmg semua FREE tapi anak lebih BERHARGA bagi aku

2009 - Phuket - Pregnant
2010 - X confirm (oversea) - Breastfeeding...


Dibo n Elo teman baru anak





Comel x patung2 ni??? comel kan...jangan tipu ekkk...kui kui...

Masa raya haji ritu dah jumpa benda ni tp ayah kata tggu weekedn kot2 ada sale...makanya kak tina dok sabo tggu hari ahad...kira hari je..

Smlm kami pon tunaikan hajat kat tina nak beli Mr DIBO..si adik da xmo lepas dr ELO...beli la keduanya...sangat comel..ibu pon suka...rege???? DIBO RM59.90..ELO n kawan2 yang lain cam CRO, ANIE, BUNNY RM49.90...DIBO mahal skit sbb dia besar then poket dia mmg ada HADIAH...hahahahaa...rasanya ni 1st time ayah belikan anak2 dia patung2....selalunya org bagi jek...

MEREKA SANGAT HAPPY DENGAN KEHADIRAN TEMAN BARU...


Saturday, November 20, 2010

Sardin n Homemade Wedges


Bahan:
1 tin sardin cap ayam
Bawang merah, putih n bawang besar
Asam Keping
Cili boh

Tumis kesemua bawang sampai naik bau, masukkan cili boh dan pati air sadin tuh...kasi smpi cili boh masak...masukkan ikan sadin n hirisan bawang besar...buh le garam perasa n secubit gula sebagai pelengkap masakan


Bahan:
Russet Potato
Tepung Jagung
Serbuk Kari dan Serbuk Kunyit
Cili Boh
Telur
Garam n perasa

Potong kentang sedang2..jangan besar kang x masak...gaulkan bersama tepung jagung, serbuk kari,cili boh, telor n bahan perasa..perap 15min dan goreng...

Kembung masak pindang

Bahan:
Ikan Kembung
Serai
Lengkuas
Halia
Asam Keping
Air
Bawang merah n putih


Rebus air, masuk bawang merah, putih, halia, lengkuas, serai..masukkan ikan n asam keping..sesuai tuk ibu dalam pantang...

Angel Hair with Carrot Potato Soup


Bahan:
Pasta jenis Angel Hair
Onion n Garlic
Butter or Olive Oil
Italian Herbas
Carrot and Russet Potato
Sliced Chicken

Rebus pasta. Tumis onion garlic n italian herbs..tumis gak ayam n carrot potato..carrot potato tu suka2 la nak potong camner ekk...pastu masuk air....sudah siap...aku suka russet potato sbb gebas gebus n senang empuk..x macam kentang holland adakala hempuk2 pon x empuk..

UNTUK IBU BEKERJAYA CAM SAYA

Fried Spaghetti with Tomato Paste


Bahan:
Pasta jenis Spaghetti
Italian Herbs
Butter or Olive Oil
Onion n Garlic
Tomato Paste
Sliced Chicken

Rebus pasta. Tumis onoin garlic n italian herbs...tumis sekali hirisan ayam. masukkan tomato paste n pasta..goreng bersama ala2 mee goreng..nak pedas boh la cili..da siap..

MENU SIMPLE TOK IBU BEKERJAYA CAM SAYA

Spiral with Tuna Creamy


Bahan2:
Pasta Spiral
Tuna Chunky in SunFlower Oil
Tuna in Mayonaise
Italian Herbs
Onion and Garlic
Butter or Olive Oil
Whipping Cream or Thickened Cream
Carrot

Tumis onion and garlic ngan butter or olive oil sampai naik bau..masukkan italian herbs skit. pastu tumis carrot tu bersama2...masukkan kedua2 jenis tuna tadi ikut jumlah pasta la yer..jangan banyak sgt or kurang sgt...masukkan whiiping cream. last masukkan pasta spiral tu..agak2 nak basah, buh air skit...sapa nak pedas, sila buh cili or lada itam...SAYA X MAKAN PEDAS..kui kui..

SELAMAT MENCUBA...MENU SIMPLE UNTUK IBU BEKERJAYA...

Friday, November 19, 2010

Sekolah Baru Qistina


Ni la ragam ibu2 time anak dah besar n bakal melangkah masuk ke alam persekolahan..aku x lari dr semua tu...semua ibu nak kan yg terbaik untuk anak2 mereka..zaman anak2 kita nanti, x macam zaman kita dulu..skrg ni sapa lambat, kompom tertinggal...time kita dulu darjah 1 pon ada yg x pandai membaca, budak2 skrg darjah 1 x pandai membaca, mmg jauh ketinggalan..kesian kan..saingan begitu banyak..korang pon tau org yg ada Degree dah bersepah kat Malaysia ni..x macam dulu2...

5tahun Tina sekolah agama Pra Jais...Alhamdulillah dr segi Agama, aku cukup puji pencapaian dia..Alhamdulillah..Iqra' pon nak masuk stage 3..x tau la kalau anak2 korang dah ada yg lebih jauh..bab hafalan Doa..alhamdulillah sempurna bg kanak2 usia dia...Surah2 yg pendek, dia dah hafal..sejuk hati ibu..kadang Al-Fatihah sambil jalan2...

Jadi aku survey 3 sekolah yg dirasakan terbaik untuk kanak2 seusianya...rasanya rata2 korang pon tau la pencapaian sekolah2 ni...jangan kata aku "berada" lak sbb masukkan anak sekolah ni tp seperti yg aku kata "nak terbaik untuk anak" seperti mana aku susukan syura "nak yg terbaik untuk anak"..

1- Smart Reader
2- Children Islamic School (CIC)
3- Qdess

Smart Reader
Testimoni anak buah sendiri..pelajar terbaik smart reader branch Selayang Baru n now dah sekolah rendah tempat ke 6 dikalangan murid tahun 1..not bad rite??..bukan nak anak kita perfect atleast cuba setakat mana yg dia mampu, disamping tu kita kene bagi la input yg sepatutnya...transpot xde masalah..pergi aku anta, balik van sekolah amik sent to rumah baby sitter...yuran??? secara jujurnya aku dah daftar RM1174.40 termasuk yuran Dec 2011 + Jan 2011..SR ni sekolah sampai December..ni yuran tahunan..bulanan RM270 ..x macam sekolah2 lain yg habis November...yuran tu x termasuk set buku Rm200++..belum decide sbb nak kene test Tina level mana which is dia ada 3 level..kalau 5tahun mmg kat situ, tau la dia level mana..ni 5tahun sekolah lain..so total anggaran RM1500 gak la kan +-

CIC
Baru nak bukak kat Prima Gombak..1st xde transpot yg boleh anta sampai umah baby sitter...x kompom lagi bukak bulan brp sbb branch BARU..guru2 semua fresh2 lagi...blm ada banyak pengalaman...yuran RM500++ tahunan n bulanan RM250..Aku prefer dia half day je then balik umah baby sitter..XMO PISAHKAN ADIK n KAKAK..lagipon sekolah ni day care dr budak 2tahun ke atas...sah2 Syura xleh join..n aku dah rasa ngan baby sitter skrg...

Qdees
Ni dah lama gak beroperasi tp still dengan masalah transport..yuran tahunan x pasti tapi lebih kurang SR mgkn murah skit..bulanan RM200++ gak..lupa dah sbb dah lama survey yang ni...

Maka aku n hubby decided nak anta Tina kat Smart reader..Tina jenis mudah bawak diri, x kisah la di mana pon, dia leh sesuaikan dengan keadaan..bab tu aku x risau..TINA GOOD GIRL...insyaAllah ibu akan anta kakak kelas Iqra' pada sebelah malam...

Bab duit, no 2 ibu ayah sanggup kuarkan simpanan tuk pembelajaran anak2...moga Kakak jadi anak yg bijak, dengar kata ibu ayah n berjaya ke menara gading...

kepada ibu2 yang anak masih kecil, menabungla dr sekarang untuk masa depan anak korang...

Fabulous Mom Sale


Kawan2 jom kita g borong2 barang2 baby and gadget2 BF kita...ayoh la...sehingga 80% dari 20-23 November 2010....

Cawangan terdekat PUCHONG n TAMAN TUN DR ISMAIL

Monday, November 15, 2010

AKU SAKIT


bukan senang aku nak sakit tau?? selalu sakit ngade2 nak MC je..ni betul2 sakit. 2hari x bangun..Syura hubby yg uruskan...aduhhh..lembik aku..2hari x makan, xde nafsu makan..campak la apa depan mata, tgk je la...

sakit apa??


ANGIN PENUH DALAM BADAN....knp??? PUCUK UBI + PULUT...sedap !!!!!!

aritu umah nenek ada kenduri paksu kawin, so depa masak pulut n pucuk ubi..dah setahun umur syura baru berani nak makan tp sudahnya syura x kembung, aku yg angin 1 bdan...muntah2 x muntah..loya 24jam...sendawa x kentut x..alahai....

susu pon ala2 segan je nak kuar ..syura gayut je la 3hari aku MC aritu..anak2 syok ar ibu dok umah....ibu lagi syok...tp sakit da....

Pilihan ANDA???



Kawan2, lama kan kita x update blog?? kita sakit la...nanti kita stori citer sakit yer...sakit skit je..saja MC..

ni nak mintak pendapat ni...ingat nak tukar sekolah Qistina tahun depan..dpt rezeki murah, budget lebih skit..leh la pilih yang terbaik...

1) Smart Reader - English
2) Children Islamic School - English + Islamic

Anak semakin membesar, cabaran semakin banyak..makan harus buat pilihan terbaik..sok anak2 korang sekolah, korang tau la betapa hebatnya cabaran membesarkan anak...

mintak tolong bagi pendapat...

smart reader semua org tau the best kan but CIC ni baru bukak kat sri gombak..cam nak try tp sila la bg pendapat masing2..kot2 la korang ada adik2, anak buah sekolah kat 2 tempat ni kan

Monday, November 1, 2010

Syura 11bln + EBM Oktober

ni susu untuk Adam

Anak2 saya

41 ketul x 8oz = Oktober

Full of DF

Ni Oktober, tumpang fridge 2door ye



Meh citer stok Oktober..Alhamdulillah meriah seperti selalu..rezeki kan..Syukur..

Oktober dapat 41 ketul x 8oz...Now Syura guna EBM bulan June 2010..Susu yg ada sekarang mencukupi smpi Syura usia 1tahun 5bulan...kene pulun lagi smpi 2tahun...

I CAN DO IT, U ALL ALSO CAN DO IT