BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, November 24, 2010

Cerita pasal SUSU IBU


Dah lama rasanya x bebel pasal SUSU IBU...lama ker?? kang korang bosan lak..asik citer sama je kan...so arini nak bebel2 skit je..tok peringatan sendiri dan juga rakan2 seperjuangan or yg bakal berjuang or bakal ikut jejak langkah saya...cewahhhh..ni dah merapu namanya...

skrg dah nak end November, Syura masih guna EBM June 2010...adalagi beberapa ketul la yang 8oz tu..x kira lak...fyi Syura is fully EBM..yang FRESH just simpan n bekukan....knp???? sbb xmo susu tu exp or lama sangat dalam DF tuh...skrg ni output alhamdulillah cukup keperluan Syura seharian n adakala terlebih sudah....Syukur....skrg Syura just minum 16oz...."saya sudah besar"...hahahaha...makanya WAJIB untuk aku bekukan 16oz sehari...Disebabkan syura fully EBM means fully SUSU BEKU, makanya SUSU FRESH leh la aku bekukan SEMUA...

camner aku kira susu??? gini2...i pon belajar dari KAK MIEJA sehari Syura akan minum 16oz..sebulan keje 20hari...makanya kene sediakan 320oz sebulan...bersamaan 40ketul x 8oz....

16oz x 20hari = 320oz = 40ketul x 8 oz...

agak2 korang paham x ek??? ini la yg aku lakukan supaya susu sentiasa cukup dikala susah dan senang...kene keje keras skit la kan..

so, EBM yang ada sekarang cukup sehinggan Syura berumur 1tahun 6bulan...so aku kene keje keras untuk lagi 6bulan..selepas tu, lengkap la penyusuan susu ibu 2tahun...InsyaAllah...

Need Your Support. Perjuangan Kita Bersama

10 comments:

Lieya said...

chaiyok..chaiyok Intan.. doakan kak lia pun berpeluang alami pengalaman macam Intan jugak..

noorcahaya said...

tak pasal2 aku kuarkan calculator gi ngire2

nisak said...

sy cume ade bbrpa botol je dlm fridge yg dibekukan... cukup utk bbrpa hri jer...

Ummi Ummair said...

tahniah intan..dpt kumpul stok sbyk tu.ummair dh lama minum susu fresh je tiap2 hari coz akak x smpt kumpul stok ebm.pam hari ini utk bekal esoknya..hrp2 dptlah diteruskn perjuangan yg msh berbaki lg 8 bln before 2 years..InsyaAllah.

tp kn..apa yg akak tahu, kta kna jgk bekalkn susu yg fresh sbb susu fresh lg bgus nutriennya b'banding susu beku.akak dulu ikut formula 70-30,mknanya klau bekalkn 8 botol shari,5 botol yg fresh 3 botol stok beku.jd ank kta still dpt khasiat yg tbaik wpn susu beku jg jauh lebih baik dr susu botol.sbb tu stok kna rotate btl2, takut ter expired..

Yaati Nor said...

caiyok..kekalka usaha itu..kita dah campur..1-2 hidangan sehari zahra kat skool..huhuuh..tp masih mengepum

Intan Azmira said...

kak lieya: insyaAllah kak

ca: ko nak kene sekeh x?

nisak: insyaAllah selagi kita usaha, selagi tu kita dpt keberkatan drNYa

Ummi Ummair: intan dah refer LC, disebabkan berat syura yg cun, dan dia lebih makan dr minum, x kisah kalau nak bg EBM..sbb dia lebih banyak makan dr minum. malam mmg direct feeding saja 100%

Sue said...

siang je ekk bagi ebm. ok la tuu... sama mcm khalish dulu, siang bagi ebm, malam n weekend pulak fully bfeed. hope intan berjaya. btw nk tanya, syura sekali minum bape oz ekkk? mmg 8oz ke?

Intan Azmira said...

sue: malam n cuti mmg FULLY DIRECT...syura minum 4oz dalam 1 masa..so 1 ketul bahagi pada 2 sesi

Kuacibunge said...

Intan, my baby would prefer susu yang baru...susu lama dia tak berapa suka selalu tak habis, so kagum la anak intan nak minum susu yang lama...selalu i bekal 1 bekas susu fresh n 2 bekas susu ebm...skrang ni susu bulan 7 pun dia dah taknak...tengah guna susu bulan 9...huhu

nur said...

good calculation...
future thinking betul :)
moga kita sama sama berjaya to bf our baby :)