BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, April 2, 2010

Makanan pertama Syura

Carrot n Labu yg sedia untuk di kukus..

Dalam steamer hadiah kawin..hahah
Sebelah tu bekas nak simpan puree

Blender baru..yg lama rosak, motornya dah xleh jalan..maklumla dah hampir 6 tahun berumahtangga..Blender ni leh buat ais krim tau..

Tara....ini Puree labu yer..dapat 2 bekas kecil bersamaan 5sudu besar..

Ni lak carrot..dapat 3 bekas bersamaan 6 sudu besar

Meh citer skit sejarah hidup..Dulu aku chef hotel..nak kata chef sangat tu tidak la, tp ada la pangkat DEMI CHEF..keje of course la masak memasak..aku specialist bahagian Western n Italian..Benti keje hotel sbb xde masa untuk family, weekend x cuti, keje bagai nak gila..tapi gaji mmg syoookk la...

Ok, cukup citer tu..now masuk citer 1st solid food cik bam...Arini ibu dah siapkan Puree Carrot n Puree Labu..almaklumla, kami ni kaki rayap..kot2 la Ahad ni nak kuar, leh la terus panaskan je puree tu..bubur kosong kejap je nak masak...

Puree Carrot
Baby Carrot 10biji
Air masak (sedikit)

Puree Labu
Labu 1/4 biji yg kecil
Air masak (sedikit)

Carrot n Labu tu dipotong kecil2..kalau leh saiz lebih kurang sama supaya sekata empuknya.Elok di kukus dr direbus..kalau rebus, zatnya keluar bersama air..kalau kukus, maintain gitu je...Labu cepat empuk berbanding carrot yer...Dah empuk, blend halus, tambahkan sedikit air yer..kasi betul2 hancur..Cik Bam baru nak belajar makan, kene la 100% hancur...

Permulaan ni, xleh buat banyak2..baru belajarkan, lagipon ibu blm tau tekak adik suka makanan camne..just try n error ok...pasni leh la campo bersama bubur kosong dlm 2sudu besar...rasanya cukup tuk sekali makan...

6 comments:

Shana said...

salam intan..kalau tak silap puree ni boleh buat cam ebm yang boleh letak freezer kan?berapa lama tahan dlm freezer eh?ajarkan saya budak yang baru belajar ni...

Afne said...

wahhh syura dh start mkn. syura mkn tau, penat ibu msk.

Intan Azmira said...

adore: boleh,intan simpan dalam freezer juga ni..biasanya maximum buat stok smpi smggu ja, ni apa yg intan tau la...

kak afne: sok baru syura mula makan..hope dia suka

am said...

intan...puree tu panaskan dalam microwave boleh ker...atau pun bubur nasik panas trus masukkan puree tu ckit...

Intan Azmira said...

am: x yah masuk microwave..malam turunkan ke chiller, sok pagi dah lembut..just campur ngan bubur..masuk dlm warmer je

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Nyam!!! Nyam!!! Nyam!!! Leh aunty mondok tompang makan skalik??? Ngeh!!! Ngeh!!! Ngeh!!! ::.