BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, March 7, 2010

Syura Growth Spurt @ Pecutan Pertumbuhan



Apa itu GROWTH SPURT @ PECUTAN PERTUMBUHAN??

Apabila bulan2 berlalu, anda dapati bahawa breast anda yang dahulunya penuh dan engorged sebelum setiap penyusuan namun kini kurang penuh dan meleleh seperti tempoh berpantang. Jgn panik, mama. Keadaan ni tak bermaksud susu yang anda hasilkan semakin kurang atau sudah “kering”, tetapi ia membawa maksud penghasilan susu anda semakin CEKAP dan tubuh mama sedang menghasilkan kuantiti susu yang bertepatan dengan permintaan/keperluan baby anda. Disini lah konsep supply and demand mengambil tempat. Jadi, jika anda kerap menyusukan baby ‘on demand’ atau bila2 masa baby perlu, tidak akan ada istilah susu kering atau tak cukup susu.
Tahukah mama baby sedang mengalami “Growth Spurt” ataupun “Pecutan Pertumbuhan” atau macik2 ckp “beralih haribulan”. Time ini selalunya takde angin takde ribut baby meragam sepanjang hari. Kdg2 papa pun boleh tension and gelabah, betul tak? Jgn panik mama. Baby bukan kena sampuk. Kalau check perut baby x kembung jgn pulak susah hati fikir benda lain. Memang inilah perkara biasa anak2 kecil esp yang baru masuk 10 hari, 3 minggu, 1 bulan, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan, 9 bulan (mengikut umur baby + – ). Tubuh baby memerlukan lebih bnyk susu dan baby perlu sampaikan hakikat ini pada breast mamanya. Dia sdg menghantar signal dgn menghisap lebih bnyk dr biasa, atau cerewet dr biasa dan sedang memberitahu tubuh mama supaya hasilkan lebih susu utk perkembangan tumbesarannya. Dan tubuh anda akan hasilkan lebih bnyk susu pd hari-hari berikutnya (jika anda menyusu baby lebih kerap pd hari ‘mengamuk’ nya).


Setelah seminggu membuat analisis (ayat skema)..aku dapati kata2 LC2 yg aku rujuk, benar belaka iaitu Syura mengalami Growth Spurt..Sejak kuar gigi n pandai menerap ni la..dia x meragam, x menangis sbb she's good girl tapi permintaan terhadap SUSU IBU ni sangat2 tinggi...kalau dulu minum 4 oz ada gak skit2 balance, la ni bagi 5oz pon dia bedal..dah kering botol pon masih isap lagik..sekarang WAJIB bekalkan 4-5oz kali 5botol per day...yuhuuuu....semangat seh....pkl 6.45 ibu amik Syura, mmg laju je mulut halakan ke Tek ibu..amboiii....Masih x cukup lagi???

Kalau dulu jugak, malam akan bgn 2kali dr pkl 11pm - 6am tapi skrg tidak..4-5kali..walaweiii....kilang ibu WAJIB bekerja PANTAS...mmg dah jarang rasa bengkak....hihihi...kalau dia x kenyang, dia akan meragam, ini TIDAK....dia x MERAGAM tapi nak SUSU IBU...suka2...LAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB ANDA...

4.4.10 nanti, Syura genap 6 bulan..so, adik dah leh mula makan...la ni, adik leleh air liur je la ekk...gigi pon nak kuar lagi 3 batang tuh....PANTAS sungguh anak ibu ni...nak LAWAN kakak Tina yer....

P/S: article atas tu intan dr Blog SARAKIDS...Thanks for the INFO

5 comments:

Rizziela said...

Cepatnya masa berlalu...kejap ajer syu8ra dah nak masuk 6 bulan...

perkembangan pun sangat cepatkan..blm 6 bulan dah ada gigi...bestnya

Intan Azmira said...

aahh kak ziela...cam baru jek lagi duk umah goyang kaki 2 bulan..tup2 si bulat ni dah nak masuk 6bulan..

perkembangan dia lebih laju dr kakak dia ...huhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

iye betul..growth spurt ni sebabkan jd mcm2..
yg paling obvious bila anak sy nk masuk 8 bulan ni..dia aktif lasak. minum kurang..but pakar cakap tu jgn risau

kita pon wat posting pasal ni..same lak kita..:-)

sabrina.h said...

bam2 nye anak ko intan...geram aku tgk...cpt dah ank ko tmbh gigi,anak aku nie nk msk 8 bulan x tmbh2 lg gigi dia hehe tp x per,biar lmbt asal selamat kan ;)

AkU dAn DeAr said...

geram tgk paha syura yg berketak2 tu...ngeeee