BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, May 23, 2010

Meatball Bolognaise...


Meatball yg dimasak berasingan

Pasta

Tumis bawang2 ngan olive oil

Masukkan Itallian herbs ok!!!

Masukkan daging cincang

Sudah siap

Diatas permintaan ramai (ramai ker??)..boleh la..x kurang je juga yg nak makan je (korang nak makan kan??)...disertakan cara2 nak makan meatball bolognaise sesimple mungkin semudah 123..jom layan...

Bahan:
1 Olive oil or butter
2 Bawang Holland (bawang besar yg putih tu) bawang putih (kenal kan??)...
3 Pasta = Spghetti, spiral, fetthuccine, Angle Hair, Vermicelli..byk lagi la...
4Tomato Paste or Tomato Puree = x kisah la brand apa pon janji HALAL...
5 Itallian herbs = beli yg mix je, xyah 1-1..mahal..hahah (tyme, basil, rosemary, origano)
6 Minced Beef = nak senang guna je daging cincang Ramli Burger tu..hahaha

Mula2 rebuskan pasta..tgk jenis..kalau guna cam vermicelli yg aku guna ni, 3min dah ok, tp air rebusan mesti 100% boiled ok!!!..dia halus tu sbb kejap je..kalau tebal cam spaghetti or spiral or fettucchine kene la 7min gitu..xyah lembik sgt ok..ni bukan mee kuning..hihhi..buh skit olive oil dlm iar rebusan tu or minyak masak (belasah je kalo xde) supaya pasta tu x lekat yer...

sambil tunggu pasta masa, kome leh le gentel2 meatball...lani buh garam skit tp kalau guna burger Ramli x perlu..da sedap dah dia punya tuh...pastu grill je meatball tu kat saute pan..ala2 goreng tanpa minyak tp buh la skit..kang lekat lak..time aku buat aritu, dlm meatball ni buh cheese...atas permintaan si pemakan ler...

pastu kita mulakan chopped bawang besar n putih kasi hancur ya..ada tekniknya nak bg senang hancur, tp camno pulak nak tunjuk sini kan..korang cincang je la bg hancur..kasar2 skit pon ok.

mulakan dengan menumis bawang2 tadi bersama sedikit butter or olive oil..kalau xde as usual (minyak masak pon boleh)...sampai naik bau, pastu buh lak itallian herbs tadi..korang agak2 je la ekk..time ni bau mmg mabeles ok!!...dah agak kekuningan, masukkan pulak daging cincang tadi ya..jangan smpi masak sangat, korang masukkan tomato paste or tomato puree tadi..masak sehingga mendidih baru masukkan meatball yg dah dimasak tadi...buh garam skit je x pon buh beef stock je ok...tomato puree tu x buat menda ni jadi sedap..so, kalau xyah garam pon ok..cuma sebagai pelengkap kan..buh le sesudu kecil...

rasanya gitu je pon cara masak nyer..xde la susah sgt...dlm 45min siap la..dah leh makan...jngan lupa tabur cheese skit yer..belasah je cheedar ke, mozarella ker, parmesan ker...

selamat mencuba dan menjamu selera..nak resepi lagi, kasi tau ar..buku sudah karat dlm otak...

3 comments:

Zimah's Depart said...

wah..resepi hari ini..sedap..tpkan akak selalu tumbuk bawang2 tu..so nnti mkn xakan jmpe bawang2 tu..haha..

p/s : akak jenis x makan bawang..

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Nyam!!! Nyam!!! Nyam!!! Sedapppp!!! tapi cam malas nak buat kat umah nie, takde sapa nak melantak... Busan... ::.

nur salihah nordin said...

kak intan, klu letak kacang hijau, jagung..yg sepekat ade mcm2 kacang tu ler...nampak warne warni ckit...p0n besh gak...ehehehehe~
just bg idea jerk...sbb sedap... :P