BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, June 30, 2010

Sapa leh bantu???

Kan Syura pakai CD kan...dia punya TUT merah la..bukan punggung tapi bahagian atas...bayangkan gini (dia suka nerap, agaknya kene air kencing bahagian depan)..malam xde merah, sok balik keje mmg merah sbb malam mana de nerap..so menda tu akan on off..

korang rasa apa sebabnya???
1- SABUN yg aku gunakan (DAIA)
2- AIR KENCING dia yg biasa tuh..

camner nak selesaikan??
1- aku dah beli sabun LUNACARE kot2 la sbb sabun kan...

cadangan korang??

10 comments:

noorcahaya said...

gi parmasi. bli cream gatal... or tny lah org parmasi.. minta jenis cream.. utk sapu kat tut sbb merah... so now on sapu cream tu b4 pakai CD.. jgn sapu bedak ke losen ke baby oil.......

Intan Azmira said...

always sapu..mmg x jalan..rasanya sbb sabun la..sbb ada org kata air kencing + sabun..dia jadi bisa n kalau kulit sensitif, merah le makanya

Zimah said...

intan, jgn sabun syura tu tau..sensitip..

Afne said...

biasanya klu nmpk bunga hana atau bird haziq merah2/rashes, afne cuci bersih setiap kali tukar diaper then sapu drapolene. alhamdulillah mmg baik.

mungkin juga syura alah dgn sabun yg intan guna utk cuci cd. setahu afne gunakan kuantiti sabun yg sedikit (suku cwn - ikut kuantiti cd yg dicuci) yg kurg busa/buih cthnya TOP (ni yg afne guna) atau sabun2 khas baby cthnya pureen HAD, nappikleen.

az rina a.k.a jaijina said...

mase echa berak2 aritu, mmg punggung die merah2, sampai luke2 tau..sampai tut dia pon merah..doc cakap mmg najis dia tajam..doc kasi ubat sapu kat punggung & tut dia..

alhamdulillah, sapu 2,3 kali jek dah ok dah..

Ina Hashim said...

sabun daia?isk...x mesra alam utk CD tuh...better pakai baby detergent...cam akak pakai baby liquid detergent cap tesco jek...takde enzim..takde masalah

ayu said...

intan : sabun daia mmg sensitif skeet...sama mcm danial kena dulu...hbs merah punggung dia..huhu, call along aka MAMANA, then dia suggest guna sabun cosway tu...apabenda tah, lupa la, ecomax rasanya....sabun serbuk...

so, skrg ni intan kena cuci balik cd2 tu ngan sabun lain ye...^_^

mummy-aulia' said...

boleh jadi sbb sabun, n boleh jd jugak memang kulit syura sensitif dgn kain fleece.try tukar sabun (sy pakai sabun pureen HAD, alhamdulillah now dah tak merah2) tp kalo x jalan jugak, maybe dia kne pakai CD bamboo. kalau gi klinik & doc bg ubat sapu, tny ubat tu ubat steroid ke.kalo ubt steroid, mmg cpt baik.tapi kndungan steroid tu tak elok utk baby.

izzahazfar said...

rasa sebab sabun...anak zahpun tak ok...skrg zah pakai top je..daia ke breeze ke..memang merah le montot akmal..

Sue said...

pakai la sabun baby.. sue guna nappykleen. kalo nk basuh tudung pon guna sabun tu gak sbb tak tajam. so tgn sue tak hancur.