BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, July 9, 2010

Atas permintaan???






seperti tajuk diatas, aku nak citer ni atas permintaan ramai yer...ulang sekali lagi PERMINTAAN..bukan syok sendiri...

Ramai tertanya-tanya, camner aku leh simpan susu sebanyak itu??bagaimana?bila? makan apa? guna apa?..semua ayat tanya la ekk

ok2...aku start citer dr mula bersalin yer...pas beberapa 2nd lahir, syura mmg ada isap B tp dia main2 je sbb ngantuk kot..baby, banyak tdo ..jadinya dia betul2 susu time dah masuk wad..mgkn juga mmg susu dah kuar seawal 4bulan mengandung, jadinya aku xde masalah nak susukan dia n dia kenyang..kan doc dah kata, susu awal (kolestrum) 2titik dah cukup untuk kenyangkan baby baru lahir..yg penting +VE..aku x penah pikir aku xde susu..tu semua PSIKO OTAK

bila dah balik rumah, aku BF seperti biasa. pada hari ke 4, aku dah mula urut, dah mula bengkak susu dan demam..tau la kan camner bengkak susu n demam nyer?? sungguh BEST..huhuhu...mula la aku pakai pam S3 aku tu..tp mula2 aku pam single je..KEKOK kan..tipu kalo korang x kekok..masa tu syura akan susu 2jam sekali tp yer la, direct xleh mengosongkan B tanpa pam. SETUJU?? kene pam la kasi 0..makanya pam la ..sekali pam dlm 3oz-4oz gitu la..tengah MASYUK..hahahah...

makanya start dr hari ke 4la aku dah mula buat stok. AWAL?? kalau x pam sakit bengkak..kene la pam n simpan..org selalu kata mula buat stok 2mggu sebelum kerja, SERIUS, aku x boleh..mau ari2 aku demam..ALHAMDULILLAH..rezeki kan..x tau sampai bila tapi sentiasa pikir +VE.ulang sekali lagi +VE..bagus2..hihihih

bab apa aku makan lak ekk...dalam pantang lauk WAJIB...kobis, tempe, kentang..org JAWA?? yer mmg jawa tu sbb ada TEMPE..sehingga ke arini lauk aku selang sehari mesti ada TEMPE..cam promote lak ekk..tp kan ianya dr KACANG SOYA...

aku bukan jenis yg kuat minum air yer kawan2..amatla payah nak minum air banyak..TEBIAT yg xleh nak ubah..kat opis mgkn dlm 2mug paling banyak..kat rumah, kalau x makan, maka x minum..leh bayangkan?? bagus2...aku suka bedal sesuka ati tanpa pikir apa2 yer..sentiasa +VE saja..jadinya anak pon akan tahan la..hahaha...

makanan wajib dah citer iaitu TEMPE, minuman wajib lak adalah air LONGAN KURMA..hahahah..semalam baru rembat 10tin kat GIANT...

bab supplement, baru je makan SHAKLEE tp aku ni jenis x displin bab ni..hihihi...tp alhamdulillah masih makan walau selang2..tapi PIL PERANCANG, ingat lak ekk..hahahhaha....makan shaklee bukan semata untuk susu tapi untuk antibodi...

bab mengepam lak, dr pas pantang smpi skrg, 4kali sehari...subuh WAJIB sebabnya nak bagi B betul2 0.kan ke awal pagi hormon MENGUNUNG TINGGI...pastu syura akan minum guna botol la susu fresh pam tu...biasanya akan dapat 8-11oz...zaman gemilang terbilang dulu, 15oz pon ada..kikikiki...

kat opis of course 3 kali..ni jadual tetap..bos pon xle kacau..siap ada email pekeliling lagi...kalau dulu masa zaman gemilang sehari 4kali ni leh cecah 28-30oz tau..tapi skrg mengikut peredaran hormon, cuma leh cecah 24-25oz je...dulu leh bekukan 16oz sehari, sekarang 12oz sehari..dpt lebih, lebih la yer...

syura tetap minum 20oz kadang 24oz( kalo blik lmbt je)...so aku akan amik 12oz fresh pam kat opis n gunakan EBM 8oz tuk rotate supaya x terbuang or expired..tapi skrg pon masih guna EBM June...bak kata OTAI, leh guna tapi rasa dulu k...

apa lagi nak citer ekk..x penah aku buat entri panjang gini...SILA JANGAN MELUAT ..SILA PANGKAH JIKA ANDA TIADA KAITAN DENGAN INI TAJUK..hahahah..sapa nak baca, SAYA ALU-ALUKAN...

yang PENTING, sentiasa HAPPY dan +VE..insyaAllah KITA AKAN BERJAYA...USAHA+ DOA+ TAWAKAL....

11 comments:

Rizziela said...

Tahnaih Intan

Zakilah said...

wah...macam tu rupanya.......insyaallah nak try jugak mkn mknn cam tu//sodap tu...xder mhl jugak...hehe..10q for the info

KINA said...

tapi asal gmbr pergi zoo? hehehe

Intan Azmira said...

tq kak ziela

zakilah: sama2

kinah: kang ko bosan asik gambar susu je

mia said...

salam intan ..bab citer susu intan citer byk kali pun tak jemu2 la..bagus share info ni ..moga2 dapat pahala bantu ibu2 menyusu ..
nk tanya ..4 bulan susu badan dah kuar ke..time tu kuarnye sampai kene pam x?

seingat2 intan ada tak ape2 pemakanan spesial selain yg ditulis intan makan time preggy tu

Intan Azmira said...

hi mia: jumpa kat sini ekk..hihihi..intan xde makanan2 tambahan masa mengandung tp intan mmg yakin soya mmg sangat membantu..tu sbb suka makan tempe..mentah pon intan leh telan..hahaha

masa 4 bulan tu xde la sampai kene pam cumanya kadang kalau breast terkepit masa tido, kuar gak la titik2 susu..kalau dipicit sure la ada cumanya cair..intan rajin bersihkan nipple masa preggy supaya mata urat susu x tersumbat..so lancar je nanti

AlongAzrina said...

Intan, kalau ALONG boleh ulang zaman beranakkan Ecah bukan hari ke-4 mengepam, pas deliver je terus mengepam. Memang kalau pam awai akan berlaku oversupply tapi along tak kesah, biar OVER sebab kalau setat sebulan mmg tak dpt le amount mcm Intan. Sebulan tu dah tak praktikal dah....nanti anak dah dekat stahun susu merundum. Dalam menyusu ni biar OVER tapi jangan OVER dalam bak LAWA MELAWO muerhahaha. Hidup JAWA!

Fiza said...

Hai kak intan...saya silent reader utk blog akak...saya baru pregnant anak 1st dah masuk 7 mgu...
ada pape tip x ms pregnant ni...
mksd dr segi pemakanan atau amalan utk senang nak deliver ke nnti..:)
Tq

Aku Lieya said...

thanx info intan.. kak lia mmg suka baca entry intan.. info intan blh kak lia sampaikan kat kawan2 yg selalu dok sembang2 mcm mana nak tambahkan susu badan..hhehehe

Yaati Nor said...

nampaknye komen ni lambat sket intan..tp nak ucapkan terima kasih kat awk..sbb saya perasan entri ni untuk saya...huhuhuh terima kasih daun keladi klu rajin share la pengalaman awk lg yek..huhuhhu..saya nak nasihatka kwn2 saya yg nak breastfeed supaya wat stok awal2 mcm awk..sbb saya tak de ilmu buat stok ms dlm pantang..lps pantang baru rajin cari ilmu...

mia said...

kirenye leh start selalu cuci nipple dr awal ek ..klu leh hajat mmg nak bfeed lepas ni ..ok tak klu rasa2 sebulan dua sebelum banak kita dah start pam2..ok ke ..anak mia yg 3rd ni rasanya klu kuar sah2 kene masuk NICU sbb maknye chances dapat GBS tinggi ..klu leh bila bb kat dlm NICU baby leh minum susu mia.

skang ni mia peknen baru 11 minggu tp kdg2 lepas minum air panas atau lepas makan kdg2 rasa cam ada benda mengalir je kat breast ..ingatkan susu kuar takde plak..